• In English
  • Хіміко-токсикологічний відділ

    Завідувач відділу
    Тел.: 
    E-mail:
    Напрямки роботи відділу:

    Визначення показників безпечності та якості харчових продуктів, продовольчої сировини, кормів, кормової сировини, води питної, поверхневої, стічної, природних водойм та басейнів, парфумерно-косметичних засобів, мийних засобів, матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, атмосферного повітря, повітря закритих приміщень.

    Основні показники, що визначаються:

    Газова хроматографія: залишкові кількості пестицидів (хлорорганічні, фосфорорганічні, піретроїди), фальсифікація молочної продукції – стерини, тригліцериди; метилові ефіри жирних кислот; вміст мікродомішок в горілках (спирти, альдегіди, сивушні масла).

    ТШХ (тонко-шарова хроматографія): залишкові кількості пестицидів (хлорорганічні, фосфорорганічні); випробування на вміст мікотоксинів; масова частка летких N-нітрозамінів.

    ВЕРХ LS-MS/MS: залишкові кількості пестицидів (204 пестицида); масова частка антимікробних та антигельмінтних препаратів, стільбенів та стероїдів, бета-агоністів, хлорамфеніколу.

    Рідинна хроматографія: випробування на вміст мікотоксинів, ПАУ; масова частка гормонів, антимікробних препаратів, меламіну, консервантів, підсолоджувачів, кофеїну, стевіозиду, глютамату натрію та гексаметафосфат натрію, синтетичних барвників, вітамінів, нітратів, амінокислот.

    ІФА (імуноферментний аналіз): випробування на вміст мікотоксинів, гормонів та гормональних препаратів; масова частка гліадину, гістаміну.

    Атомна абсорбція:

    Токсичні елементи: свинець, кадмій, арсен, ртуть, мідь, цинк, олово, залізо, натрій, калій, кальцій,магній, марганець, кобальт, молібден, сурма, скандій, телур, талій, хром, цезій, нікель, рубідій, селен, срібло, стронцій, берилій, ванадій, вісмут, вольфрам, барій, алюміній.

    Фізико-хімічні випробування:

    Масова частка складових, органічні та неорганічні складові, вітаміни, сторонні домішки; масова частка гістаміну.