• In English
  • Відділ біологічних досліджень

    Завідувач відділу:
    Тел:
    E-mail:

    Структура відділу:

    • мікробіологічні дослідження;
    • ГМО дослідження;
    • ІФА дослідження ( визначення антибіотиків та та інгібуючих речовин)

    Напрямки роботи відділу:
    Визначення показників безпечності харчових продуктів, харчової сировини, мінеральної води, піно-мийних засобів, відповідно до нормативних вимог та вимог законодавства.
    Основні показники що визначаються:

    Мікробіологічні показники
    :

    Кількість мезофільно-аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (КМАФАнМ), бактерії групи кишкової палички (БГКП), ентеробактерії, Salmonella spp., Shihella spp., L.monocytogenes та Listeria spp., бактерії родів Proteus, Morganella, Providencia, Escherіchіa colі, коагулазопозитивний стафілокок (у т.ч. St. aureus), сульфітредукуючі клостридії /бактерії, у т.ч. Сl. Perfringens, плісняві гриби та дріжджі, ентерококи, Bacillus cereus, Campylobacter spp., Vibrio parahaemolyticus,Vibrio cholerae and Vibrio vulnificus,Yersinia enterocolitica, ботуліністичний токсин, Clostridium botulinum, молочнокислі бактерії, біфідобактерії, Enterobacter sakazakii, соматичні клітини, желатинрозріджуючі мікроорганізми, Pseudomonas spp.

    Промислова стерильність:

    • мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАнМ), -мезофільні анаеробні мікроорганізми (МАнМ) (у т.ч. спор),
    • термофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (ТАФАнМ) (у т.ч. спор),
    • неспороутворюючі мікроорганізми та коки, плісневі гриби та дріжджі (у т.ч. осмотолерантні),
    • мезофільні клостридії.
    • молоко та молочні продукти (кількість соматичних клітин)

    Молекулярно-генетичні:
    Ідентифікація генетично-модифікованих ліній рослин у сировині рослинного походження, кормах та продуктах харчування методом полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу (ПЛР-РЧ).

    Якісне виявлення ДНК генетично-модифікованих організмів (ГМО) у сировині рослинного походження, кормах та продуктах харчування методом полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу (ПЛР-РЧ).

    Кількісне визначення вмісту генетично-модифікованих організмів (ГМО) у сировині рослинного походження, кормах та продуктах харчування методом полімеразно-ланцюгової реакції у режимі реального часу (ПЛР-РЧ).

    Визначення харчових алергенів у продуктах харчування методом ПЛР-РЧ.

    Визначення антибіотиків мікробіологічним методом та методом ІФА:

    • стрептоміцин
    • пеніцилін
    • цинкбацитрацин,
    • нітрофурани
    • хлорамфенікол
    • тетрациклін

    Основне випробувальне обладнання, що застосовується:
    Аналізатор фотометр – імуноферментний, центрифуга, водяна баня, термостат, інкубатор, шафа сушильна з примусовою конвекцією, стерилізатор паровий, , ваги електронні, аналізатор молока Ecomilk Total, термостат, вошер, мікроскопи, автоклави, дозатори піпеткові.