• In English
  • Відділ ветеринарно-санітарної експертизи з мікробіологією та іхтіопатологією

    Завідувач відділу:
    Тел:
    E-mail:
    Структура відділу:

    • сектор мікробіологічних досліджень
    • сектор органолептичних досліджень
    • сектор паразитологічних досліджень
    • сектор фізико-хімічних досліджень
    • сектор визначення антибіотиків мікробіологічним методом та методом ІФА

    Напрямки роботи відділу:

    Визначення показників безпечності харчових продуктів, харчової сировини, мінеральної води, піно-мийних засобів, відповідно до нормативних вимог та вимог законодавства.

    Основні показники що визначаються:

    Мікробіологічні показники: Кількість мезофільно-аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (КМАФАнМ),бактерії групи кишкової палички (БГКП),ентеробактерії, Salmonella spp.,Shihella spp.,L.monocytogenes та Listeria spp.,Бактерії родів Proteus, Morganella, Providencia, Escherіchіa colі, Коагулазопозитивний стафілокок (у т.ч. St. aureus),Сульфітредукуючі клостридії /бактерії, у т.ч. Сl. Perfringens, Плісняві гриби та дріжджі, ентерококи, Bacillus cereus, Campylobacter spp., Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae and Vibrio vulnificus,Yersinia enterocolitica,ботуліністичний токсин, Clostridium botulinum, молочнокислі бактерії, біфідобактерії, Enterobacter sakazakii, соматичні клітини, желатинрозріджуючі мікроорганізми, Pseudomonas spp.
    Промислова стерильність(мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (МАФАнМ), мезофільні анаеробні мікроорганізми (МАнМ) (у т.ч. спор), термофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми (ТАФАнМ) (у т.ч. спор), неспороутворюючі мікроорганізми та коки, плісневі гриби та дріжджі (у т.ч. осмотолерантні), мезофільні клостридії).

    Органолептичні дослідження: зовнішній вигляд і консистенція, колір, смак і запах.
    Паразитологічні дослідження: Паразитологічна оцінка, трихінелоскопія.

    Фізико хімічні дослідження:
    Мед: масова частка сахарози, діастазне число, масова частка гідроксиметилфурфуролу (ГМФ), реакція на оксиметилфурфурол, кислотність, загальна кислотність, наявність механічних домішок ,якісна реакція на наявність паді, масова частка води, масова частка інвертованого цукру, якісна реакція на фальсифікацію штучно інвертованим цукром, масова частка сахарози, масова частка відновлювальних цукрів та сахарози).
    Молоко та молочні продукти: рН, наявність соди, наявність аміаку, наявність перекису водню, термостійкість за алкогольною пробою, чистота, активна кислотність (рН), загальна кислотність, густина ,масова частка сухої речовини, масова частка білку, масова частка жиру, масова частка лактози, наявність аміаку, наявність пероксиду водню, кількість соматичних клітин, термостійкість за алкогольною пробою.
    М’ясо: наявність пероксидази (реакція з бензидином), наявність продуктів первинного розпаду білків (реакція з сульфатом міді), наявність аміаку та солей амонію, рН, формольна реакція, свіжість)

    Визначення антибіотиків мікробіологічним методом та методом ІФА: тетрациклін, стрептоміцин, пеніцилін, цинкбацитрацин, нітрофурани, хлорамфенікол.

    Основне випробувальне обладнання, що застосовується:
    Спектрофотометр ULAB 101, аналізатор фотометр – імуноферментний Eix-800, аналізатор фотометр BIO Vitreux mini VIDAS, ультразвукова баня «EHBITEK K-25E», центрифуга Digi con 20R, водяна баня TW-12 «Julabo», термостат IMP 180 Thermo Fisher Scientific, Інкубатор Froilabo ВР 120 РV, шафа сушильна з примусовою конвекцією Froilabo AE120, стерилізатор паровий ВК-75 , аналізатор молока віскозиметричний Соматос – М, ваги електронні Radwag WPS60/120, рефрактометр, аналізатор молока Ecomilk Total, ваги електронні RADWEAG WAGI ELEKTRONICZNE Witold Lewandowski PS 1000 R1 2 кл. RADWAG, термостат «HERAEUS» В-6-73л